Top 10 alimente pentru îmbunătățirea memoriei

Știai că aproximativ 60% din creier este format din grăsime, jumătate fiind Omega-3? Creierul folosește această grăsime în special pentru învățare și memorie, dar și pentru producerea de noi celule și conexiuni.

Creierul este foarte important pentru funcționarea întregului organism deoarece chiar și atunci când dormim, el lucrează la refacerea conexiunilor neuronale și monitorizarea bunei funcționări a celorlalte organe. Astfel, creierul are nevoie de energie în permanență, energie ce este preluată din alimentele consummate.

Sistemul digestiv și creierul sunt strâns conectate, așadar în momentul în care facem alegeri sănătoase când vine vorba despre dietă, ne ajutăm atât corpul, cât și mintea.

În afară de vârstă, stres, calitatea și cantitatea somnului, nutriția joacă un rol-cheie în menținerea memoriei. Consumul de alimente sănătoase poate să îmbunătățească semnificativ memoria, puterea de concentrare și starea de spirit pe termen lung.

De-a lungul vieții, abilitățile cognitive pot atinge maximul, ca mai apoi să înceapă să scadă. Pentru a rămâne vigilentă mai mult timp, memoria trebuie antrenată continuu, însă o memorie excelentă este influențată și de stilul alimentar pe care îl avem.

Nutrienții esențiali pentru creier sunt:

  • proteinele;
  • carbohidrații;
  • grăsimile;
  • vitaminele;
  • mineralele.

Citește articolul de mai jos pentru a descoperi ce alimente poți introduce în dieta ta pentru a-ți îmbunătăți memoria, concentrarea, dar și funcționalitatea per ansamblu a creierului.

  1. Cerealele integrale și fulgii de ovăz influențează pozitiv funcțiile creierului deoarece conțin o cantitate importantă de carbohidrați complexi care se absorb mai greu în organism, ajutând creierul să producă energie în ritm constant. Totodată, sunt o sursă bună de vitamine (mai ales cele din complexul B), minerale și antioxidanți. Chiar și germenii de grâu sunt utili într-un regim prolific memoriei, datorită conținutului generos de fibre, vitamina E și acizi grași omega-3.
  2. Uleiul de cocos este un aliment "bun la toate". Este indicat pentru menținerea sănătății creierului datorită capacității sale de a distruge celulele care cauzează inflamații. De asemenea, este benefic pentru îmbunătățirea memoriei și prevenirea pierderilor de memorie cauzate de înaintarea în vârstă deoarece este uleiul vegetal cu cea mai mare concentrație de acizi grași, mai exact 90%. Pe lângă uleiul de cocos, poți introduce în alimentația ta și fulgi de cocos sau lapte de cocos, datorită beneficiilor enorme pe care le au.
  3. Turmericul nu este doar un simplu condiment galben, ci un super aliment pentru sănătatea creierului. Curcumina, ingredientul activ din turmeric, poate traversa bariera sânge-creier, prevenind apariția bolii Alzheimer, dar și îmbunătățind memoria persoanelor ce suferă deja de această boală, prin eliminarea stresului oxidativ de la nivelul barierelor hemato-encefalice, neutralizând radicalii liberi și inhibând enzimele pro-inflamtorii. De asemenea, stimulează factorul neurotrofic derivat din creier, ajutând la întârzierea declinului mental legat de vârstă. Proprietățile antioxidante ale turmericului protejează creierul de acțiunile nocive ale stresului oxidativ și îmbunătățesc considerabil capacitatea de oxigenare a creierului, lucru care te menține alert în momentul în care procesezi informațiile pe care le primești.
  4. Nucile de Caju conțin o combinație echilibrată de acizi grași mononesaturați și polinesaturați, ce reduc inflamația și au efect pozitiv asupra creierului, îmbunătățind memoria.
  5. Nucile și migdale sunt alimente bogate în nutrienți, proteine, fibre, vitamine și antioxidanți care îmbunătățesc funcția cognitivă și previn afecțiunile neurogenerative. Acestea sunt surse excelente de vitamina E, iar o cantitate mai mare a acestei vitamine corespunde cu un declin cognitiv mai mic odată cu înaintarea în vârstă.
  6. Semințele de dovleac, floarea soarelui și semințele de in conțin antioxidanți care protejează creierul de deteriorarea radicalilor liberi. Sunt surse bogate în vitamina E și tiamină, ambele fiind vitale pentru o minte pe deplin funcțională, îmbunătățind performanțele cognitive și reducând riscul de demență. De asemenea, semințele sunt o sursă excelentă de magneziu, fier, zinc și cupru, elemente cruciale pentru învățare, memorie și prevenirea afecțiunilor neurologice.
  7. Usturoiul conține compuși cu rol antioxidant și antiinflamator făcând creierul mai rezistent la stresul și inflamația asociată bolilor neurologice și îmbătrânirii, astfel menținând o memorie mai bună. De asemenea, usturoiul praf este forma măcinată a usturoiului deshidratat și conține o serie de nutrienți importanți pentru creier precum vitamina C, fier, calciu, proteine și sodiu.
  8. Rozmarinul conține acid carnosic cu rol în menținerea sănătății creierului și prevenirea neurodegenerării.
  9. Cacao și ciocolata neagră au proprietăți puternic antioxidante și antiinflamatorii care induc o stare generală de bine, cresc puterea de concentrare și îmbunătățesc memoria. Antioxidanții furnizați de boabele de cacao acționează ca un scut pentru celulele creierului împotriva acțiunii radicalilor liberi. Studiile au demonstrat că oxigenarea corespunzătoare a creierului poate fi îmbunătățită de cacao. De asemenea, acest ingredient cheie al ciocolatei scade presiunea sângelui și nivelul stresului oxidativ atât la nivelul creierului, cât și la nivelul inimii. Nu uita, cu cât ciocolata este mai bogată în cacao, cu atât este mai benefică pentru organismul tău. Ciocolata neagră conține de asemenea, stimulenți naturali importanți, așa cum este cafeina, substanță ce crește puterea de concentrare.
  10. Fructele de pădure au cel mai mare conținut de antioxidanți, în special antocianine, flavonoizi, catehine și quercetină, cu rol protector la nivelul celulelor creierului, îmbunătățind memoria și puterea de concentrare, ameliorând comunicarea dintre neuroni, reducând inflamația din creier și ajutând neuronii să formeze noi conexiuni. O serie de studii de specialitate au descoperit că o dietă bogată în flavonoizi poate să încetinească pierderea memoriei la oameni. De asemenea, acestea sunt utile pentru prevenirea sau ameliorarea afecțiunilor precum Alzheimer și Parkinson. Fructele deshidratate nu au proprietăți inferioare fructelor de pădure proaspete, grație acidului benzoic din compoziție, care păstrează componentele utile.

Acum că ai lista cu unele dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea creierului tău, este momentul să incluzi cât mai multe în alimentația ta. Pe lângă toate aceste alimente, cea mai naturală substanță pentru îmbunătățirea funcționalității creierului este apa. Corpul uman este făcut din apă, iar fără o cantitate suficientă, creierul nu poate funcționa la cote maxime.

Comentarii

Articole similare