Ciocolata este bine cunoscută pentru aroma sa delicată, iar istoria ei a început din cele mai vechi timpuri, când mayașii considerau ciocolata drept „Hrana zeilor”.

Industria alimentară produce multe tipuri diferite de ciocolată, însă în ultimii ani, ciocolata neagră, în special, a câștigat o mare popularitate. Interesul pentru aceasta a crescut datorită efectelor sale potențiale asupra sănătății, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, a nivelului insulinei, a funcțiilor vasculare, a proceselor de oxidare, a efectelor prebiotice dar și a efectului său în cadrul curelor de slăbire.

Da, chiar și micile plăceri vinovate te pot ajuta să slabești! 

Poate nu știai dar, ciocolata neagră are, în general, mai multe fibre și substanțe nutritive și mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte și există unele dovezi care sugerează că, conținutul se cacao din ea poate contribui la pierderea în greutate.

De asemenea, ciocolata are proprietăți puternic antioxidante și antiinflamatorii care induc o stare generală de bine, cresc puterea de concentrare și îmbunătățesc memoria.

Cacaoa, ingredientul cheie al ciocolatei, scade presiunea sângelui și nivelul stresului oxidativ atât la nivelul creierului, cât și la nivelul inimii. Nu uita, cu cât ciocolata este mai bogată în cacao, cu atât este mai benefică pentru organismul tău.

Ciocolata neagră conține de asemenea, stimulenți naturali importanți, așa cum este cafeina, substanță ce crește puterea de concentrare.

Ciocolata neagră cu un procent ridicat de cacao și de bună calitate este bogată și în minerale precum fier, magneziu, potasiu, calciu, zinc, fosfor, seleniu și vitamine precum A, B1, B2, D și E.

Nu este de ignorat nici profilul de grăsimi din cacao, care este extrem de benefic pentru sănătate. Și să nu uităm că, grăsimile, la fel ca proteinele, sunt macronutrienți esențiali din dietă atunci când se urmărește pierdea în greutate. Grăsimile din boabele de cacao constau în principal în acid oleic 

(o grăsime sănătoasă pentru inimă, găsită și în uleiul de măsline), acid stearic și acid palmitic, toți fiind benefici pentru organism.

Mai mult decât atât, cacao conține substanțe numite flavanoli care pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină la persoanele care au pre-diabet. Flavanolii sunt un tip de polifenoli, care sunt substanțe chimice de apărare produse de plante care au fost asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate. 

Sunt antioxidanți, ceea ce înseamnă că te ajută să-ți protejezi celulele de deteriorarea radicalilor liberi, care sunt molecule instabile care pot provoca daune semnificative. De asemenea, cacao din ciocolata neagră te poate ajuta să-ți menții senzația de sațietate pentru mai mult timp prin reducerea nivelului unui hormon numit grelină, care este implicat în reglarea apetitului.

Cu toate acestea, multe dintre studiile pe această temă au inclus doar grupuri mici de oameni și sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care ciocolata neagră influențează pierderea în greutate. În continuarea articolului, prezentăm totuși beneficiile aduse organismului prin consumul acestui minunat aliment. 

  • Controlul mai bun al zahărului din sânge 

Studiile care implică persoane cu diabet au descoperit că, consumul de ciocolată neagră este asociat cu o sensibilitate îmbunătățită la insulină și, posibil, cu pierderea în greutate. O mai bună sensibilitate la insulină înseamnă că celulele sunt capabile să preia zahărul din sânge mai repede ceea ce înseamnă că nivelul de zahăr din sânge nu rămâne ridicat pentru prea mult timp. 

Creșterile bruște de zahăr din sânge pot duce la scăderile bruște ale nivelului acestuia. Aceste scăderi pot duce de asemenea, la creșterea senzației de foame și a poftelor de mâncare, ceea ce are o legătură puternică cu obezitatea pe termen lung.

Un studiu a arătat că scăderile rapide de zahăr din sânge care au loc după masă sunt legate de:

- foame crescută;

- consumul mai mare de calorii (atât la următoarea masă, cât și în următoarele 24 de ore);

- mai puțin timp până la următoarea masă.

Cu toate acestea, nivelul de zahăr din sânge diferă de la persoană la persoană. Astfel, cercetările arată că, persoanele care și-au urmat îndeaproape programul personalizat care a inclus si ciocolata neagră, timp de 3 luni, au slăbit în medie 9,4 kilograme, în timp ce aproximativ 80% au spus că au mai multă energie și nu mai au senzație de foame.

  • Controlul îmbunătățit al apetitului 

Ciocolata neagră este o modalitate excelentă de a-ți satisface pofta de dulce la sfârșitul unei mese, fără a mânca prea mult. Unele studii foarte mici par să susțină acest lucru, sugerând că, consumul de ciocolată neagră – și chiar doar mirosul acesteia – poate reduce apetitul și scădea nivelul hormonului grelină din intestin. Acest hormon îi transmite creierului că ți-e foame. 

Pe măsură ce mănânci și începi să te simți sătul, nivelul de grelină scade.

Alte studii au descoperit că oamenii s-au simțit mai puțin înfometați – și au mâncat mai puține alimente mai târziu în cursul zilei – după ce au mâncat ciocolată neagră, în comparație cu ciocolata cu lapte sau albă. Cu toate acestea, acestea au fost studii mici care au implicat grupuri specifice 

de oameni, cum ar fi femeile care au trecut prin menopauză. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă acest lucru este valabil și în cazul altor oameni.

  • Îmbunătățirea metabolismului 

Ciocolata neagră influentează în mod benefic metabolizarea grăsimilor și carbohidraților. S-a demonstrat că are un impact impresionant asupra procesului de sintetizare a acizilor grași, reducând digestia și absorbția celor doi compuși. Drept urmare, după ce mănânci ciocolată, vei avea o ușoară senzație de sațietate. Singura condiție este ca ciocolata să conțină un minim de cacao de 70%.


Ce procent de ciocolată neagră ar trebui să alegi?

După cum am văzut, există unele dovezi că, consumul de ciocolată neagră poate influența nivelul de zahăr din sânge și apetitul într-un mod care a fost legat de pierderea în greutate.

Cu toate acestea, consumul prea mult dintr-un singur aliment nu este cea mai bună alegere pentru sănătatea ta și este important să știi că, chiar și ciocolata neagră are adesea cantități semnificative de zahăr rafinat adăugate.

Nu credem în numărarea caloriilor sau în eliminarea anumitor alimente pentru a slăbi, dar atunci când alegi ciocolata neagră, cel mai bine este să fie una cu conținut ridicat de cacao și să o consumi cu moderație.

Procentul de cacao din ciocolata neagră poate varia foarte mult, iar cu cât conține mai puțină cacao, cu atât este mai probabil să aibă niveluri ridicate de zahăr și aditivi. Așadar, recomandăm ca ciocolata aleasă să conțină minim 70% cacao. Nu există un consens real cu privire la nivelul de cacao care începe să fie sănătos, dar peste 70% este nivelul la care majoritatea oamenilor par să tragă limita. 

Cu cât conține mai multă cacao, cu atât are mai multe fibre și polifenoli și mai multe beneficii pentru organism. Așa că, recomandăm să alegi acest procent sau chiar mai mare dacă poți, mai ales dacă consumi ciocolată în mod regulat. 

Dacă în prezent îți place ciocolata cu lapte, ai putea să crești încet procentul de cacao din ciocolata pe care o consumi pentru a-ți ajuta papilele gustative să se adapteze. O modalitate de a face acest lucru este combinarea ciocolatei negre cu alte alimente, cum ar fi fructele. Cercetările arată că, combinațiile de fructe proaspete sau deshidratate cu ciocolata neagră pot fi foarte utile.

A avea echilibrul potrivit de proteine, carbohidrați, grăsimi și fibre din alimentele potrivite pentru tine poate avea efecte pozitive asupra răspunsurilor tale metabolice.

Câtă ciocolată neagră ar trebui să mănânci?

În ciuda beneficiilor sale pentru sănătate, chiar și ciocolata neagră cu 70% cacao conține zahăr adăugat.

Ghidurile dietetice recomandă limitarea zahărului adăugat la aproximativ 12 lingurițe, sau aproximativ 48 grame pe zi pentru femei și la aproximativ 15 lingurițe, sau 60 grame, pentru bărbați.

Deși acest lucru poate părea mult, reține că acesta este zahărul total adăugat în dieta ta, de la toate mesele, gustările și băuturile consumate. Dar aceasta nu include zaharurile care apar în mod natural în alimente precum în fructe și lactate. Dacă împărțim această valoare de bază la trei mese pe zi, înseamnă 16-20 grame de zahăr adăugat pe masă. 

O porție de ciocolată de 30 grame are aproximativ 9 grame de zahăr adăugat. Între timp, o analiză a studiilor care analizează efectele consumului de ciocolată neagră a constatat că, în general, cercetătorii au oferit participanților maximum 20 de grame de ciocolată / persoană / zi. Poate că nu sună prea mult dacă ești un iubitor de ciocolată, dar având în vedere potențialul său de a-ți reduce pofta de mâncare, s-ar putea să descoperi că, savurând o ciocolată neagră de bună calitate îți satisfaci pofta de dulce.


Așadar, consumul de cantități mici de ciocolată neagră te poate ajuta să îți controlezi apetitul prin reducerea nivelului de grelină, hormonul foamei. De asemenea, flavanolii din cacao pot să îmbunătățească sensibilitatea la insulină și controlul zahărului din sânge, ajutând la prevenirea poftelor care pot duce la consumul de mai multe alimente sau la alegerea unor alimente mai puțin sănătoase.

Cu toate produsele de ciocolată neagră de pe piață, poate fi greu să știi care dintre ele sunt cele mai bune pentru sănătatea ta. Noi recomandăm să alegi produse de calitate, care conțin cel puțin 70% cacao și care conțin mai puțin zahăr adăugat dar și fără aditivi artificiali. Nu uita, chiar și ciocolata neagră de cea mai bună calitate conține zahăr adăugat, așa că cel mai bine este să o consumi cu moderație.

A-ți acorda timp pentru a savura ciocolata neagră, o poate face un final excelent pentru o masă și îți poate satisface pofta de dulce. Adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos.

De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.


Dacă încă nu ai în planul tău alimentar ciocolata neagră, comand-o chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.