Atunci când cauți o alternativă super sănătoasă a crackersilor din magazine, noi îți venim în ajutor. Îți prezentăm o rețetă super simplă și rapidă. O să pregătești chiar tu acasă niște crackers integrali perfect crocanți, savuroși și umpluți cu semințe hrănitoare!

Iată de ce ai nevoie:

  • 200g făină integrală;
  • 50g tărâte de grâu spelt;
  • 30g semințe de in;
  • 30g susan;
  • 30g semințe floarea soarelui;
  • 20g semințe chia;
  • 1/4 linguriță sare fină de himalaya;
  • 50g ulei cocos;
  • 120 ml apă.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci toate ingredientele până ce obții un aluat omogen. Întinde-l cu ajutorul unul sucitor într-o foaie cu grosimea de 2-3mm, pune biscuiții obținuți într-o tava tapetata cu hârtie de copt și bagă tava în cuptorul preîncălzit la 170 grade celsius pentru 25-30 minute.

Vezi reteta video aici: https://www.tiktok.com/@driedfruits.ro/video/7273912364871830816

Datorită bogăţiei în substanţe active, cu valoare terapeutică ridicată, tărâţele de grâu însumează toate calităţile unui medicament natural. Sunt un fortifiant natural, care ajută la îmbunătăţirea digestiei şi revigorează organismul prin aportul de substanţe nutritive, fără contraindicaţii sau efecte secundare notabile. Datorită proprietăţilor remineralizante, laxative, antimicrobiene şi antiinflamatoare dovedite, consumarea acestora constant, este o soluţie naturală pentru probleme de sănătate precum anemie, epuizare fizică şi psihică, constipaţie, flebite şi tromboflebite, litiază biliară şi colite. În primul rând semințele sunt surse excelente de fibre. De asemenea, conțin grăsimi mononesaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate și multe vitamine, minerale și antioxidanți importanți.

Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase, semințele pot ajuta la reducerea greutății, a zahărului din sânge, colesterolului și tensiunii arteriale. Și pentru niște alimente atât de mici, impactul asupra corpului tău este extrem de masiv. Semințele oferă un profil nutrițional similar cu nucile și sunt o sursă excelentă de proteine de origine vegetală. Pentru persoane care suferă de alergii la nuci, semințele oferă o opțiune alternativă excelentă pentru o gustare. Dar nu sunt benefice doar pentru persoanele cu alergii alimentare, ci merită cu adevărat un loc în bucătăria tuturor și pot fi încorporate cu ușurință în dieta ta.

Semințele de floarea soarelui conțin o cantitate bună de proteine, grăsimi mononesaturate și vitamina E. Semințele de floarea soarelui pot fi asociate cu o inflamație redusă, ceea ce poate ajuta la prevenirea riscului de boli de inimă. Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre și grăsimi omega-3, în special acid alfa-linolenic (ALA).

Semințele de in conțin, de asemenea, o serie de polifenoli diferiți, în special lignani, care acționează ca antioxidanți importanți în organism. Lignanii, precum și fibrele și grăsimile omega3, pot ajuta la reducerea colesterolului și a altor factori de risc pentru bolile de inimă.

Ca și semințele de in, semințele de susan conțin o mulțime de lignani, în special unul numit sesamină. De fapt, semințele de susan sunt cea mai cunoscută sursă alimentară de lignani. Câteva studii interesante au arătat că sesamina din semințele de susan poate fi transformată de bacteriile intestinale într-un alt tip de lignan numit enterolactonă, care poate acționa în organism ca hormonul sexual estrogen. Nivelurile mai mici decât cele normale ale acestui lignan în organism au fost asociate cu boli de inimă și cancer de sân.

Semințele de chia sunt fără îndoială, unele dintre cele mai populare superalimente, fiind folosite în multe diete echilibrate, întrucât sunt foarte hrănitoare și au numeroase proprietăți benefice pentru menținerea sănătății organismului. Sunt o sursă de proteine uşor de digerat, grăsimi sănătoase, fibre dietetice, minerale, vitamine şi antioxidanţi. Așadar, semințele sunt niște comori ale naturii care oferă doar beneficii organismului tău și care pot fi introduse cu ușurință în dieta ta

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene