Așa este că atunci când te gândești la scorțișoară îți amintești de mirosul deserturilor delicioase, mai ales de cele pregătite în pragul sărbătorilor, iar aroma și gustul său te energizează?

Dacă scorțișoara se numără printre condimentele tale preferate, merită să știi că deși Ceylon a fost primul sortiment descoperit de europeni, astăzi concurează în popularitate cu scorțișoara Cassia, originară din partea sudică a Chinei. Așa cum îi spune și numele, scorțisoara este defapt o scoarță de copac din familia arborelui Cinnamomum, fiind obținută prin răzuirea scoarței interioare a copacului, urmând mai apoi a fi supusă unui proces natural de uscare la soare.

Dacă încă nu o folosești, ar trebui să știi că pe lângă gustul unic pe care îl are, scorțisoara este extrem de benefică pentru întregul organism, având efecte antiinflamatorii, antifungice și antivirale. 

De altfel, când vine vorba despre menținerea sănătății organismului, profilul nutrițional al scorțișoarei este foarte convingător. Reprezintă o sursă puternică de vitamina A, fiind bogată în beta-caroten, dar și vitamina B și K, care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. De asemenea, acest condiment oriental conține antioxidanți din familia flavonoidelor și a polifenolilor, care oferă protecție împotriva stresului oxidativ și efectelor radicalilor liberi, dar și minerale precum calciu, magneziu, fier, fosfor și potasiu.

Citește articolul de mai jos pentru a descoperi în detaliu beneficiile scorțișoarei pentru sănătate, însă nu uita că trebuie consumată în cantități moderate, căci altfel poate fi dăunătoare.

  1. Susține sănătatea sistemului nervos - anumiți compuși din scorțișoară activează proteinele neuroprotectoare care susțin funcționarea creierului și îl protejează împotriva unor afecțiuni neurodegenerative, prevenind declinul cognitiv, riscul de Alzheimer, Parkinson sau de scleroză multiplă. În plus, aceasta ajută organismal să producă dopamină, hormon ce favorizează concentrarea, starea de bine și un somn odihnitor.
  2. Te ajută să slăbești, deoarece reduce pofta de mâncare, oferă senzație de sațietate și accelerează arderea grăsimilor.
  3. Ajută sistemul digestiv - datorită uleiurilor volatile pe care le conține și efectului astringent, poate fi folosită în cazul unei digestii lente, flatulenței, colicilor intestinale, diareei și a grețurilor.
  4. Ameliorează simptome asociate răcelii - datorită vitaminelor și antioxidanților conținuți este un ingredient folosit în mod tradițional în tratarea virozelor, având efect antiinflamator.
  5. Ajută în prevenirea diabetului - deoarece crește receptivitatea organismului la insulină, hormon esențial în alimentarea ficatului, mușchilor și a celulelor adipoase cu glucoză, cât și convertirea acesteia în energie necesară corpului. De asemenea, s-a demonstrat că scorțișoara scade nivelul de glucoză care pătrunde în fluxul sanguin după servirea unei mese, interferând cu anumite enzime digestive, încetinind descompunerea carbohidraților în tractul digestiv, menținând astfel nivelul de zahăr din sânge.
  6. Protejează împotriva infecțiilor - datorită efectului său antiinflamator, antimicrobian și antifungic, scorțișoara reușește să susțină organismul conținând un compus activ, destul de răspândit în natură, numit cinamaldehidă. Este demonstrat prin intermediul unor studii și că poate preveni apariția bacteriilor precum Salmonella sau Listeria, ambele afectând sistemul digestiv în urma ingerării de alimente contaminate.
  7. Îmbunătățește memoria- grație antioxidanților pe care îi conține, iar nutrienții prezenți precum magneziul și potasiul, pot ajuta în perioadele stresante.
  8. Ameliorează durerile menstruale - datorită efectului antiinflamator, și de asemenea, este de ajutor în oprirea sângerărilor abundente din aceste perioade
  9. Oferă protecție sănătății orale - datorită efectului antifungic și antibacterian, prevenind astfel apariția cariilor și a halenei ( respirație urât mirositoare).
  10. Reglează nivelul colesterolului din sânge deoarece poate scădea colesterolul LDL și colesterolul total și poate reduce trigliceridele.
  11. Reduce riscul atacurilor cerebrale, deoarece îmbunătățește circulația sângelui.
  12. Tratează infertilitatea- deoarece crește nivelul de progesteron și respectiv de testosteron.
  13. Tratează infecțiile respiratorii - datorită efectului astringent și antibacterian s-a dovedit că poate trata eficient infecțiile tractului respirator cauzate de fungi.
  14. Tratează problemele pielii - datorită efectului antiinflamator și antibacterian, reducând astfel simptomele acneei și petelor pigmentare. De asemenea, curăță tenul atunci când este folosită ca și scrub, fiind indicată mai ales persoanelor cu tenul uscat. Prin aportul său la vascularizarea țesuturilor, scorțișoara vă ajută să scăpați și de primele riduri sau de liniile fine de expresie. Efectul antibacterian și antifungic se poate vedea și datorită ameliorării ciupercii la picioare. Folosită cu regularitate, scorțisoara în combinație cu mierea, se poate aplica pentru a înmuia pielea crăpată și aspră a calcâielor.
  15. Benefică pentru păr- datorită vitaminelor și mineralelor conținute, întărește firul de păr și îi redă elasticitatea, reducând căderea acestuia și în acelaș timp, stimulând creșterea firelor noi. De asemenea, datorită efectelor antimicrobiene, curăță scalpul în profunzime și reduce infecțiile acestuia, iar datorită proprietăților antifungice, previne dermatita seboreică și mătreața cronică. O modalitate naturală de a vă decolora părul este să folosiți un amestec de scorțișoară atunci când vă spălați pe cap.


Utilizări

Ca să beneficiezi de proprietățile scorțișoarei, este indicat să alegi un produs de calitate. Așa cum am menționat mai sus, se poate folosi în diverse combinații pentru aplicări externe, ajutând pielea și părul, dar și în bucătărie, atât pentru preparatele dulci, cât și pentru cele sărate.

Pentru un mic dejun aparte, poate fi adăugată direct peste cereale sau fructe. Pentru a aroma prăjiturile, plăcintele sau budincile, poate fi adăugată în aluat sau presărată deasupra preparatului.

De asemenea, se poate pune în băuturi calde precum ciocolata, ceaiul sau cafeaua, ori în cele reci, din categoria cocktailurilor sau shake-urilor, pentru a aduce un plus de gust. 

Este utilă totuși și pentru preparatele sărate, fiind utilizată în pregătirea sosurilor pentru marinarea cărnii sau atunci când doriți să gătiți în stil asiatic, alături de carnea de pui sau chiar de miel.


Contraindicații

Deși conferă o aromă unică oricărui preparat, consumul de scorțișoară trebuie să fie moderat, căci în caz contrar, pot apărea manifestări neplăcute. Una dintre principalele cauze este conținutul de cumarină, un compus aromatic de natură vegetală, care, în cantități mari, poate deveni toxic pentru organism, afectând buna funcționare a ficatului.

De asemenea, consumul excesiv poate avea următoarele reacții adverse: disconfort respirator, senzație de iritare la nivelul gâtului, senzație de sufocare, tuse, umflarea limbii sau a gingiilor, senzație de arsură localizată la nivelul cavității bucale. 

Dacă în urma consumării scorțișoarei identifici una dintre reacțiile adverse menționate, solicită imediat ajutor medical specializat.

De altfel, consumul de scorțișoară este contraindicat persoanelor cu intoleranță la acest produs, femeilor însărcinate sau care alăptează.