Ce sunt smochinele?
Smochinele obișnuite cresc pe arborele
ficus (ficus carica), care este membru al familiei murelor. Originară din Asia
de Vest și Orientul Mijlociu, în prezent este cultivată în climatele temperate
din întreaga lume.
Smochinele se dezvoltă de fapt din flori
inversate numite syconium. Carnea smochinului este obținută din florile ajunse
la maturitate, care înfloresc în interiorul pielii și, prin urmare, nu sunt
niciodată văzute.
Smochinii sălbatici pot supraviețui până
la 100 de ani și pot crește până la 30 de metri.
Frunzele smochinului degajă un parfum
plăcut, de lemn verde. Unii oameni usucă frunzele și le folosesc în parfumuri.
Smochinul produce o sevă naturală de
latex care este, de asemenea, utilizată într-o serie de scopuri practice și
medicinale.
Smochinele erau atât de populare printre
greci, încât existau chiar legi care împiedicau exportul, și sunt un element
esențial al dietei mediteraneene, care este una dintre cele mai sănătoase diete
din lume.
Smochinele au o istorie la fel de bogată
ca și gustul lor. Datând din anul 5.000 î.Hr., se spune că smochina este una
dintre primele plante cultivate vreodată de oameni. Descoperirile arheologice
din satele neolitice au dezvăluit fosile de smochine, anterioare altor forme
cunoscute de agricultură, precum grâul și orzul.
Smochinele sunt menționate adesea în
Biblie, deoarece erau cultivate în multe zone ale lumii în care au avut loc
evenimente biblice. De fapt, unii cred că în povestea lui Adam și a Evei,
fructul interzis ar putea fi de fapt o smochină în loc de măr.
Date nutriționale privind smochinele
O smochină mare (aproximativ 64 de grame)
furnizează aproximativ:
- Calorii: 47.4
- Carbohidrați totali: 12.3 g
- Fibre: 1,9 g
- Zahăr: 10.4 g
- Grăsimi totale: 0,2 g
- Grăsimi saturate: 0.04 g
- Grăsimi polinesaturate: 0,1 g
- Grăsimi mononesaturate: 0.04 g
- Grăsimi trans: 0 g
- Proteine: 0.5 g
- Sodiu: 0,6 mg (0,03% VZ*)
- Vitamina B6: 0,1 mg (6% VZ)
- Mangan: 0,1 mg (4% VZ)
*Valoarea zilnică: Procentajele se
bazează pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi.
O porție de jumătate de ceașcă de
smochine uscate (aproximativ 74,5 grame) conține aproximativ:
- Calorii: 186
- Carbohidrați totali: 47,6 g 47.6 g
- Fibre: 7,3 g
- Zahăr: 35.7 g
- Grăsimi totale: 0,7 g
- Grăsimi saturate: 0.1 g
- Grăsimi polinesaturate: 0,3 g
- Grăsimi mononesaturate: 0.1 g
- Grăsimi trans: 0 g
- Proteine: 2.5 g
- Sodiu: 7,5 mg (0,3% VZ*)
- Cupru: 0,2 mg (22% VZ)
- Mangan: 0,4 mg (17% VZ)
- Magneziu: 50,5 mg (12% VZ)
- Potasiu: 50 mg: 505 mg (11% VZ)
- Vitamina K: 11,6 mcg (10% VZ)
- Calciu: 120,5 mg (9% VZ)
- Fier: 1,5 mg (8% VZ)
- Tiamină: 0,1 mg (8% VZ)
- Riboflavină: 0,1 mg (8% VZ)
- Vitamina B6: 0,1 mg (6% VZ)
- Fosfor: 49,9 mg (4% VZ)
- Zinc: 0,4 mg (4% VZ)
*Valoarea zilnică: Procentajele se
bazează pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi.
Beneficii pentru sănătate
Nutriția smochinelor conține multe
vitamine și minerale care oferă beneficii de sănătate pentru o serie de sisteme
corporale. Sunt o gustare ușoară și sănătoasă și pot fi adăugate la multe mese
pentru a obține un alt aport de nutrienți.
Unele dintre cele mai mari beneficii
pentru sănătate ale nutriției din smochine includ:
1. Antioxidant puternic
Smochinele oferă un serviciu uriaș
organismului uman cu capacitățile lor antioxidante.
Deoarece oxidarea afectează aproape toate
sistemele corpului, daunele pe care le provoacă au fost legate de multe boli
majore, îmbătrânire și cancer. Fiind alimente puternic antioxidante, smochinele
ajută la prevenirea acestor afecțiuni.
Unele tipuri de smochine au mai mult
decât altele, dar majoritatea sunt bogate în polifenoli, care ajută la
combaterea stresului oxidativ. Acești promotori naturali ai sănătății sunt
localizați în fructe, frunze, pulpă și coajă.
Studiile arată, de asemenea, că
smochinele uscate corespunzător pot fi o sursă și mai bună de compuși fenolici și
au niveluri crescute de activitate antioxidantă decât omologii lor cruzi sau
uscați necorespunzător.
Acesta este probabil motivul pentru care
smochinele au fost venerate de-a lungul istoriei - ușor de depozitat,
smochinele uscate ar putea oferi beneficii incredibile pentru sănătate în cazul
călătoriilor lungi și al climatelor uscate care au împiedicat accesul la
fructele proaspete.
2. Potențiale proprietăți anticancerigene
Smochinele au o reputație în medicina
tradițională ca un remediu pentru multe probleme de sănătate, inclusiv ca un
tratament natural împotriva cancerului. De exemplu, un studiu realizat de
Departamentul de Chimie Medicinală Naturală de la Universitatea Farmaceutică
din China a constatat că unele elemente conținute în smochine sunt toxice
pentru diferite linii de celule canceroase umane.
Deși sunt necesare mai multe cercetări,
există recomandări care încurajează cercetătorii să afle mai multe despre modul
în care compușii bioactivi ai smochinelor pot combate bolile, datorită
succesului numeroaselor descoperiri de până acum. Continuarea cercetărilor este
promițătoare în ceea ce privește etichetarea smochinei ca aliment care luptă
împotriva cancerului.
De fapt, o revizuire sistematică din 2022
a menționat că fructul „și substanțele sale fitochimice au potențial pentru
prevenirea și terapia cancerului”.
3. Ajută la tratarea bolilor comune
Datorită istoriei îndelungate a
smochinului, acesta a fost folosit pentru a trata o gamă largă de afecțiuni
comune timp de mii de ani. Mai mult de 40 de boli legate de sistemele digestiv,
endocrin, reproducător și respirator au fost tratate cu fructe de smochin,
extracte și componente ale smochinului.
Studiile au arătat că smochinele sunt o
sursă potențială de tratament pentru anemie, cancer, diabet, lepră, boli
hepatice, paralizie, boli de piele, ulcere, infecții ale tractului
gastrointestinal și ale tractului urinar și multe altele.
Smochinele și smochinul sunt considerate
candidați promițători pentru a ajuta la dezvoltarea de noi medicamente, de
asemenea, iar cercetătorii speră să continue să găsească noi utilizări
medicinale pentru plantă.
4. Efecte antibacteriene și antifungice
Smochinul poate acționa ca un agent
antibacterian și antifungic natural. O analiză realizată de Centrul de
Cercetare a Medicamentelor și Plantelor din cadrul Universiti Kebangsaan din
Malaezia a citat două studii care au arătat capacitatea extractului de smochin
de a combate un șir de bacterii orale, precum și diverse ciuperci și microbi.
Există, de asemenea, studii efectuate pe
crap de iarbă care arată eficiența capacității smochinelor de a stimula
răspunsul sistemului imunitar, făcând astfel din smochine un stimulent
extraordinar al sistemului imunitar.
Acest lucru poate explica de ce
smochinele sunt atât de mari luptători împotriva bolilor comune, care sunt de
obicei opera bacteriilor și a altor invadatori.
5. Sursă excelentă de potasiu, fibre și
alte substanțe nutritive
Potasiul și fibrele sunt două componente
vitale pentru o dietă sănătoasă pe care mulți occidentali pur și simplu nu le
primesc suficient.
Smochinele sunt un aliment bogat în
fibre, fie că sunt crude sau uscate, în timp ce oferă și o doză sănătoasă de
potasiu - astfel, consumul de smochine ajută la depășirea nivelului scăzut de
potasiu.
Fibrele ajută sistemul digestiv, reduc
riscul de boli de inimă și ajută la pierderea în greutate prin faptul că vă
ajută să vă simțiți sătui. Potasiul se găsește în fiecare celulă din organism și
este esențial pentru menținerea funcțiilor normale ale corpului.
Nutriția smochine uscate este, de
asemenea, o sursă excelentă de mangan, magneziu și calciu, toate acestea, de
asemenea, nu apar în dietele noastre la fel de mult cum ar trebui. Gustarea cu
smochine este o modalitate hipocalorică de a vă crește aportul acestor nutrienți
esențiali.
6. Efecte antidiabetice
Dacă sunteți suficient de norocoși să aveți
acces la un smochin, frunzele copacilor sunt, de asemenea, incredibil de
valoroase pentru sănătatea dumneavoastră, mai ales datorită capacităților lor
antioxidante. Frunzele pot fi uscate și transformate în ceaiuri sau extracte,
ceea ce este foarte comun în zonele din lume cu o creștere substanțială a
smochinului.
Cercetările preliminare arată o reducere
a glucozei din sângele șobolanilor cărora li s-a administrat un extract obținut
din frunze de smochin. Rezultatele ulterioare arată că a existat, de asemenea,
o scădere a nivelului de colesterol, iar smochinele au contribuit la
normalizarea activității antioxidante pentru a ajuta la combaterea stresului
oxidativ cauzat de diabet.
Fructele de smochine s-au dovedit, de
asemenea, un tratament puternic pentru efectele secundare ale diabetului la
animale. (De asemenea, conține aluloză, care este un zahăr simplu natural care
nu afectează glicemia).
Cu activități antiinflamatorii și antioxidante,
smochinele sunt capabile să normalizeze multe funcții corporale uneori afectate
de diabet la șobolani, ceea ce le face un potențial remediu natural pentru
diabet.
La om, beneficiile smochinelor pentru
diabetici au fost, de asemenea, demonstrate. Un studiu a arătat că consumul de
ceai din frunze de smochin la micul dejun a fost asociat cu o scădere a nevoii
de insulină la diabeticii de tip 1.
Alte cercetări publicate în 2019 au
descoperit că băuturile cu doze mari de extract de fructe de smochine au avut
scoruri glicemice mai mici decât multe alte băuturi.
7. Ajută la tratarea cancerului de piele
Frunzele de smochin sunt mari furnizori
de compuși bioactivi care sunt excelenți în combaterea daunelor provocate de
radicalii liberi. Ca urmare, unele studii au folosit informații despre compoziția
frunzei de smochin pentru a dezvolta forme mai bune de terapie fotodinamică
pentru a trata anumite tipuri de cancer de piele.
8. Capacități antirid
Au existat mai multe studii care au
folosit extract de frunze de smochin (combinate cu alte fructe și singure) care
au arătat exemple de succes ale capacităților antirid. Persoanele care au
folosit creme care includeau extracte din frunze și fructe de smochin au
prezentat scăderi semnificative ale lungimii și adâncimii ridurilor faciale,
datorită activității antioxidante și anti-colagenazice.
Un alt studiu publicat a concluzionat chiar că cremele care conțin extract
de smochine ar putea fi utilizate și pentru a ajuta la hiperpigmentare, acnee și
chiar pistrui.
9. Promovează sănătatea digestivă
Smochinele sunt renumite pentru
beneficiile lor pentru sănătatea digestivă, în primul rând datorită conținutului
lor ridicat de fibre. Fibrele dietetice joacă un rol crucial în menținerea mișcărilor
intestinale regulate și prevenirea constipației.
În plus față de fibre, smochinele conțin
prebiotice, care sunt compuși care hrănesc bacteriile benefice din intestin.
Aceste prebiotice ajută la menținerea unui microbiom intestinal sănătos, îmbunătățind
sănătatea digestivă generală.
În plus, studiile au arătat că smochinele
pot ajuta la ameliorarea simptomelor tulburărilor digestive, cum ar fi
sindromul intestinului iritabil (IBS).
Un studiu publicat în 2019 a constatat că
pacienții cu IBS care au consumat smochine au înregistrat o îmbunătățire
semnificativă a simptomelor lor în comparație cu cei care nu au consumat. Acest
lucru sugerează că încorporarea smochinelor în dietă poate fi benefică pentru
cei care suferă de diverse probleme digestive.
10. Pot stimula sănătatea inimii
Smochinele sunt bogate în antioxidanți,
cum ar fi polifenolii, care ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației
în organism. Acești antioxidanți protejează vasele de sânge și inima de daunele
cauzate de radicalii liberi.
În plus, smochinele conțin cantități
semnificative de potasiu, un mineral care ajută la reglarea tensiunii arteriale
prin echilibrarea efectelor sodiului în organism. Consumul de alimente bogate în
potasiu, cum ar fi smochinele, poate ajuta la scăderea hipertensiunii
arteriale, un factor de risc major pentru bolile de inimă.
Riscuri și efecte secundare
Persoanele cu piele sensibilă și alergii
la mure, latex de cauciuc natural ar putea avea reacții
potențiale la componentele smochinului, cum ar fi fructele și frunzele. Dacă
culegeți fructele direct din pom, este bine să purtați mâneci lungi și mănuși.
Persoanele cu diabet ar trebui să fie
prudente atunci când consumă sau folosesc smochinele în scopuri medicinale,
deoarece acestea au efecte asupra nivelului de glucoză din sânge. Acest lucru
este valabil și pentru cei care iau medicamente pentru diabet și insulină,
deoarece fructul le poate altera eficiența.
Ca întotdeauna, discutați cu un medic
înainte de a utiliza smochinele ca medicament sau ca supliment.
Lasa un comentariu