Multă vreme, năutul a fost cunoscut și sub denumirea de mazărea berbecilor, din pricina faptului că fiecare boabă prezintă o excrescență care seamănă, potrivit unora dintre botaniști, cu un corn de berbec. Gustul acestuia se remarcă prin aroma de pământ cu nuanțe de nucă. Boabele de năut au culori și mărimi diferite, în funcție de zona în care sunt cultivate și de momentul recoltării.

Năutul este un aliment sănătos, sățios, gustos, bogat în vitamine și minerale, care te poate ajuta să te menții la o greutate ideală, într-un mod sănătos. De menționat este faptul că este bogat în fibre eficiente pentru combaterea constipației dar și pentru controlul apetitului. El poate asigura cel puțin 20% din necesarul zilnic de proteine, fibre, acid folic și minerale, potrivit United Nations Food and Agriculture Organization and World Health Organization. Acesta este substituentul ideal pentru carne, pentru persoanele vegane sau vegetariene.

Iată care sunt valorile nutritive ale năutului, per 100 g:

  • Calorii: 378kcal
  • Lipide totale: 6 g
  • Colesterol: 0 mg
  • Sodiu: 24 mg
  • Potasiu: 875 mg
  • Carbohidrați: 61 g
  • Fibre alimentare: 17 g
  • Zaharuri: 11 g
  • Proteine: 19 g
  • Calciu: 105 mg
  • Fier: 6,2 mg
  • Magneziu: 115 mg
  • Fosfor: 252mg
  • Folati: 557 μg
  • Vitamina B6: 0,5 mg
  • Vitamina B: 12 0 µg
  • Vitamina A: 67 IU
  • Vitamina C: 4 mg


Iată principalele beneficii:

1. Reglează nivelul de zahăr din sânge deoarece este un aliment cu indice glicemic scăzut, dar și pentru că este o sursă bună de fibre și proteine. Fibrele încetinesc absorbția carbohidraților, ajutând astfel la un control mai bun al zahărului din sânge. Medicii specialiști au constat că pacienții cu diabet de tip 1 cu o alimentație bogată în fibre au un nivel mai scăzut al glucozei în sânge. În același timp, pentru bolnavii cu diabet de tip 2, aceeași dietă bogată în fibre ar putea stimula producerea de insulină în organism.

2. Contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice datorită conținutului ridicat de fier, calciu, zinc, vitamina K și magneziu. Fierul și zincul sunt necesare pentru producția și maturarea colagenului, care are rol important în menținerea sănătății sistemului osos. Vitamina K este de asemenea importantă, deoarece un aport scăzut înseamnă o rezistență redusă a oaselor și un risc sporit de fracturi.

3. Menține sănătatea inimii datorită conținutului ridicat de fibre, potasiu și vitamina C și B6. Este cunoscut faptul că un nivel ridicat de fibre scade nivelul de colesterol din sânge, diminuând astfel riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, lipidele conținute în năut sunt, în principal, sub forma de acizi grași omega-3, care sunt niște forme benefice de grăsimi polinesaturate (de care organismul nostru are nevoie).

4. Regleză tensiunea arterială datorită concentrației de fier, mineral cu rol esential în formarea celulelor sanguine. De asemenea, specialiștii susțin că datorită conținutului de magneziu poate reduce considerabil riscul de accident vascular cerebral hemoragic.

5. Scade nivelul colesterolului datorită conținutului ridicat de fibre, magneziu și folați. Folații scad nivelurile aminoacidului homocisteină și întăresc în același timp vasele de sânge.

6. Îmbunătățește digestia deoarece reprezintă o sursă foarte bună de fibre. Chiar dacă fibrele nu sunt digerate de către organism, acestea au rol foarte important în nutriție: acela de ”măturător” al reziduurilor și al substanțelor nedorite din tractul intenstinal. Fibrele au un aport important în cultivarea bacteriilor prietenoase din flora intenstinală și, de asemenea, sunt un real ajutor în combaterea constipației. De asemenea, calitatea fibrelor din năut face din această leguminoasă una pe care o pot mânca, fără griji, chiar și persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil.

7. Îmbunătățește sistemul nervos datorită aminoacizilor din proteina conținută de năut, care ajută neurotransmițătorii din creier să funcționeze corect. De asemenea, molibdenul, un mineral esențial pentru organism, susține dezvoltarea sistemului nervos. Nu în ultimul rând, vitamina B9, împreună cu acidul folic, joacă un rol important în prelucrarea aminoacizilor de care creierul are nevoie pentru a funcționa eficient.

8. Îmbunătățește memoria și calitatea somnului datorită colinei, un macronutrient esențial organismului. Tot colina joacă un rol important în menținerea membranei structurii celulare, ajută la transmiterea impulsurilor nervoase, grăbește absorbția grăsimilor și reduce inflamațiile cronice.

9. Ajută la slăbire datorită proteinelor și fibrelor care pot încetini digestia, conferind senzația de sațietate pe termen lung și reducând în același timp pofta de mancare.

10. Important pentru sănătatea pielii datorită vitaminelor C,E și K, prezente în cantități notabile. Prezența lor în alimetnația zilnică, în cantitățile recomandate de specialiști, te ajută să previi apariția ridurilor, pielii uscate, petelor solare și să te vindeci mai rapid, în cazul în care ai răni la nivelul pielii.

11. Îmbunătățește aspectul părului datorită provitaminelor, vitaminelor A și B și a nutrienților pe care îi conține, ajutând la prevenirea căderii părului și promovând în același timp creșterea sănătoasă a acestuia.

12. Protejează vederea deoarece conține betacaroten, precursor al vitaminei A, al cărui efect antiinflamator contribuie la reducerea riscurilor de apariție a bolilor oculare.

13. Reduce riscul defectelor genetice atunci când este consumat de către femeile gravide deoarece furnizează o sursă bogată de folat, un membru al complexului B de vitamine, care are un rol important în susținerea următoarelor funcții din organism: formarea celulelor roșii, sintetizarea proteinelor, producerea de acizi nucleici (ARN și ADN), diviziunea celulelor, folosirea zahărului și a aminoacizilor. Asigurarea consumului recomandat de folat este foarte importantă mai ales pentru femeile gravide, astfel bebelușii sunt feriți în mod semnificativ de riscurile cu privire la defectele tubului neural, cum ar fi spina bifida.


Contraindicații:

Năutul crud conține substanțe nocive care pot bloca absorbția nutrienților vitali. Este un paradox al leguminoaselor. Chiar dacă sunt bogate în nutrienți, ele conțin în continuare așa-numitele antinutrienți, asigurându-se că organismul nostru nu poate absorbi mineralele valoroase. Și asta nu este tot. Aceste toxine pot duce chiar la otrăvire. Acesta este motivul pentru care gătirea năutului este atât de crucială, deoarece toxinele sunt distruse. Din cauza conținutului de purine, ar trebui să eviți să le consumi dacă suferi de gută.


Năutul este un ingredient incredibil de versatil pentru a-l găti. Poți să cumperi năutul fie la conservă, acesta fiind prefiert, fie sub formă de boabe uscate. Daca optezi pentru boabele uscate, acestea trebuie mai întâi spălate și apoi lăsate la înmuiat în apă cel puțin 8 ore înainte de a le găti.

Cand sunt fierte în apă, boabele de năut au nevoie de pana la 4 ore ca să devină moi (timpul de preparare scade dacă folosești o oală sub presiune până la aproximativ o oră).

Poți să adaugi boabele de năut în orice supă sau în salată în loc de crutoane, le poți amesteca cu o serie de condimente pentru a obține o gustare savuroasă sau le poți adăuga chiar în prăjituri pentru a le face mai crocante. Există multe posibilități prin care poți găti năutul, iar cel mai cunoscut preparat este deliciosul humus.

Important de știut este că, pentru a le putea păstra în frigider, pentru 3-5 zile, boabele de năut fierte și bine scurse, trebuie puse într-o caserolă cu capac sau într-o pungă autosigilantă. Pentru a păstra boabele mai mult timp, va trebui să le congelezi. Înainte de a le băga la congelator, este important să tamponezi boabele cu șervețele de hârtie pentru a le usca eficient.