Știai că nucile de caju fac parte din aceeași familie cu fisticul și mango, fiind originare din partea de nord-est a Braziliei?

Nucile de caju sunt tot mai populare în rândul consumatorilor, atât datorită aportului nutrițional bogat și sănătos, cât și al gustului ușor dulceag, deosebit față de cel al altor nuci. Spre deosebire de alte fructe oleaginoase precum alunele și migdalele, au un conținut relativ scăzut de calorii, sunt sărace în grăsimi și colesterol, dar bogate în substanțe nutritive. Sunt și o sursă sănătoasă de carbohidrați, proteine și fibre, apreciată în special de persoanele care urmează un regim vegetarian, dar și de cei care doresc să-și diversifice alimentația într-un mod sănătos.

Nucile de caju au o valoare nutrițională impresionantă conținând proteine, dar și minerale precum cuprul, calciul, magneziul, fierul, fosforul, potasiul și zincul. De asemenea, conțin și vitamine precum vitamina C, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina E și vitamina K. Acidul oleic, omega-3 și omega-6 se regăsesc și ele în caju. Bogate în triptofan și în proantocianine, au o mulţime de beneficii pentru organism, pe care le veți descoperi în articolul de mai jos.

Beneficii:

 • Satisfac necesarul de minerale al organismului

Așa cum am menționat și mai sus, nucile de caju sunt o sursă abundentă de minerale esențiale, conținând cupru, magneziu, mangan, fier, fosfor, potasiu, zinc și seleniu. Dacă nu știi încă importanța mineralelor asupra organismului, citește continuarea articolului pentru a afla.

Cuprul este necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobină.

Magneziul este necesar pentru metabolismul calciului și al vitaminei C, precum și al fosforului, sodiului și potasiului. De asemenea, ajută la buna funcționare a nervilor și mușchilor, dar și la transformarea zahărului din sânge, în energie.

Manganul ajută la activarea enzimelor necesare pentru utilizarea corectă a biotinei, a vitaminei C, la menținerea structurii normale a oaselor și la combaterea oboselii.

Fierul este esențial pentru menținerea vieții, fiind necesar pentru producerea hemoglobinei, a mioglobinei și a anumitor enzime.

Fosforul este prezent în fiecare celulă, fiind implicat în aproape toate reacțiile chimice fiziologice – acesta este necesar pentru structura normală a oaselor și dinților, pentru funcționarea corectă a inimii, pentru funcționarea normală a rinichilor, fiind implicat și în transferul de impulsuri nervoase.

Potasiul acționează împreună cu sodiul pentru reglarea echilibrului hidric al organismului și normalizarea ritmului cardiac.

Zincul este esențial pentru sinteza proteinelor și formarea colagenului.

Seleniul este vital pentru producerea de glutation peroxidază, antioxidantul principal al organismului, care își desfășoară activitatea protectoare în fiecare celulă.

 • Contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare

Datorită bogăției de nutrienți, vitamine și minerale, nucile de caju sunt adesea recomandate pentru întărirea sănătății inimii. Grăsimile dietetice din componența nucilor caju ajută organismul să absoarbă vitaminele solubile și să producă acizi grași, care previn formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, reprezintă o sursă bună de vitamina K, o vitamină esențială pentru formarea protrombinei, o substanță chimică implicată în coagularea sângelui. În afară de acest rol, vitamina K ajută și la prevenirea bolilor cardiovasculare.

 • Au rol în reducerea riscului de AVC

Specialiștii susțin că datorită conținutului de magneziu se poate reduce considerabil riscul de accident vascular cerebral hemoragic.

 • Ajută în lupta contra stresului

Magneziul din caju te ajută să lupți cu stresul și oboseala, îmbunătățește oxigenarea creierului și a țesuturilor. Astfel, dacă ai probleme cu atenția și concentrarea, poți mânca un pumn de caju pe zi, în prima parte a zilei.

 • Ajută sistemul nervos

Nucile de caju conțin mai multe vitamine din complexul B, printre care și vitamina B1, care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic.

 • Îmbunătățesc memoria

Conțin o combinație echilibrată de acizi grași mononesaturați și polinesaturați, ce reduc inflamația și au efect pozitiv asupra creierului și îmbunătățesc memoria. Sunt benefice în combaterea și tratarea migrenelor datorită aportului de magneziu adus organismului.

 • Pot reduce riscul de boli cronice

Potrivit unui studiu efectuat în cadrul Universității Harvard, două porții de nuci de caju pe zi previn diabetul, cancerul și afecțiunile cardiovasculare.

 • Te ajută să slăbești mai repede și mai ușor

Deși sunt formate în proporție de 44% din grăsimi și au multe calorii, dacă le cosumi moderat, te pot ajuta să slăbești. Datorită fibrelor conținute sunt sățioase și au efect diuretic, favorizând eliminarea toxinelor din organism.

 • Previn calculii biliari

Consumul regulat de caju reduce colesterolul și prin urmare și formarea calculilor biliari, deoarece acești calculi sunt alcătuiți, de regulă, din depozite de colesterol, care se acumulează la nivelul veziculei biliare.

 • Fortifică sistemul imunitar

Nucile de caju conțin, pe lângă minerale, vitamine și antioxidanți, cantități esențiale de zinc, care joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar.

 • Ajută la îmbunătățirea aspectului pielii

Prezența mineralelor împreună cu antioxidanții și proteinele conținute, sprijină sănătatea și netezirea pielii. În plus, antioxidanții susțin dezvoltarea celulelor noi, ceea ce ajută și la menținerea elasticității pielii.

 • Protejează vederea

Conținutul de progesteron din nucile de caju asigură protecție oculară, împiedicând degenerarea mușchilor ochiului și apariția cataractei.

 • Contribuie la întărirea oaselor

Au în componența lor magneziu și mangan, minerale esenșiale pentru sănătatea sistemului osos. Magneziul este benefic pentru oase, iar echilibrul dintre cele două minerale sprijină funcționarea optimă a nervilor și tonifierea musculară.

 • Fortifică musculatura

Datorită conținutului ridicat de magneziu, caju este potrivit pentru menținerea sănătății țesuturilormusculare.

 • Ajută organismul în lupta cu radicalii liberi

Datorită proprietăților antioxidante, caju este eficient și în combaterea radicalilor liberi și prevenirea efectelor acestora, așa cum este îmbătrânirea prematură a țesuturilor.

 • Împiedică instalarea anemiei

Datorită conținutului de fier, consumul regulat de caju poate contribui la prevenția anemiei și a apariției stărilor specifice acesteia, precum oboseală cronică, stări de moleșeală și predispoziție la infecții.

 • Ajută în insomnii

Caju conține un aminoacid numit triptofan, pe care creierul îl transformă ulterior în serotonină, care te poate ajuta să te relaxezi și să ai un somn mai odihnitor.


Deși au foarte multe beneficii, din păcate, nucile de caju au și câteva contraindicații, în astfel de situații, nefiind recomandat consumul:

 • În cazul alergiilor alimentare, care pot fi declanșate de acest tip de nuci;
 • În cazul dermatitei de contact, care se manifestă prin formarea unei eczeme în jurul gurii;
 • În cazul pietrelor la rinichi;
 • În cazul hipertensiunii: în ciuda faptului că nucile de caju pot contribui la îmbunătățirea sănătății inimii și a sistemului circulator, în cazul persoanelor hipertensive, acestea trebuie consumate cu moderație sau, la sugestia medicului, chiar evitate;
 • În cazul obezității: fiind bogate din punct de vedere caloric și conținând acizi grasi, pot duce la creșterea în greutate în rândul persoanelor supraponderale sau care suferă de obezitate.


Mod de consum

Indiferent de preferințele tale culinare, este ușor să introduci nuci de de caju în alimentație și să le consumi în mod regulat, pentru a beneficia de toate efectele lor pozitive asupra sănătății. Asigură-te însă că nu suferi de una dintre afecțiunile menționate în secțiunea de contraindicații.

Deși cei mai mulți preferă nucile de caju coapte și sărate, specialiștii în nutriție recomandă pentru păstrarea tuturor proprietăților benefice, consumarea acestora în stare crudă, fără adaosuri de sare sau

arome.

De asemenea, pot fi consumate alături de alte nuci sau  fructe uscate, precum  merișoarele, prunele caisele,  smochinele sau curmalele. Poți adăuga caju în salate de fructe și de legume sau în preparate culinare mai complexe. Nu în ultimul rând, ele pot fi consumate sub formă de lapte (prin înlocuirea laptelui de vacă în orice preparat), unt  (întins pe pâine, pe diferiți biscuiți sau folosit pur si simplu în rețetele de prăjituri) sau brânză.

Îți mai dăm un mic sfat! Dacă vrei să te asiguri că nu vei avea probleme cu digestia, atunci când mănânci caju ca atare, înmoaie nucile în apă timp de doua-trei ore și scurge-le chiar înainte de a le consuma. Astfel, vor fi mai moi și mai ușor digerabile, iar gustul dulceag se va simți mai pregnant.