„Antibiotice naturale” sună ca ceva pe care ai căuta frenetic pe google atunci când ești răcit și vrei să găsești un remediu acasă. Chiar dacă știi că probabil ar trebui să mergi la un medic, s-ar putea să experimentezi cu prudență câteva „remedii”. Este bine să fii oarecum sceptic față de orice se pretinde a fi „natural” și „vindecă” o infecție, dar, interesant este faptul că, există cu adevărat antibiotice naturale.

Antibioticele, prin definiție, sunt substanțe care inhibă sau ucid bacteriile, virușii sau ciupercile. Deși s-ar putea să te gândești la antibiotice ca la medicamente moderne, ele există de secole. Primul antibiotic pe care l-au descoperit oamenii de știință, este penicilina, care a fost obținută din bacterii din plante, dar care acum este fabricată în principal din materiale sintetice. Multe plante își fac proprii compuși care luptă împotriva bacteriilor pentru a supraviețui, iar oamenii pot profita de acest lucru mâncându-le.

Potrivit NHS, 1 din 10 persoane suferă de efecte secundare care dăunează sistemului digestiv după ce ia antibiotice și 1 din 15 persoane sunt alergice la acest tip de medicamente. Dacă simți că te îmbolnăvești mereu și faci parte din categoria oamenilor mai sus menționați, trebuie să știi că există multe alimente care pot acționa ca antibiotice naturale, ceea ce este o modalitate excelentă de a-ți stimula sistemul imunitar.

Antibioticele naturale pot fi adăugate în siguranță în dieta ta, deoarece nu distrug bacteriile bune din organism, ci luptă împotriva bacteriilor rele care te fac să te simți rău. Desigur, există momente când vei avea nevoie de ceva mai puternic și ar trebui să ți se prescrie pastile. Cu toate acestea, nu strică să adăugi aceste resurse eficiente în dieta ta și să le folosești dacă simți că sistemul tău imunitar e slăbit.

Aceste alimente au proprietăți antibiotice puternice naturale, care nu numai că vor completa nutrienții vitali, dar vor întări capacitatea înnăscută a corpului de a se vindeca. Este timpul să investști în sănătatea ta consumând alimente cărora în mod normal nu le acorzi atenție.

Iată cele mai bune alimente care sunt antibiotice naturale și foarte utile în construirea imunității:

Usturoiul se folosește de mii de ani pentru proprietățile sale, atât în gastronomie, cât și pentru posibilele modalități de a sprijini organismul uman. Știm cu toții că usturoiul este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale. Poate fi inclus în foarte multe preparate culinare, așa că este ușor de consumat. Usturoiul praf este forma măcinată a usturoiului deshidratat și, în comparație cu usturoiul proaspăt are o cantitate redusă de calorii. Printre cei mai importanți nutrienți ai usturoiului praf se numără vitamina C, fier, calciu, proteine, sodiu. În timp ce concentrația acestor nutrienți este mai mică decât cea din cățeii de usturoi, există încă o serie de antioxidanți și compuși organici precum alicina care pot sprijini o mai bună stare de sănătate. Cercetările au descoperit că usturoiul poate fi un tratament eficient împotriva multor forme de bacterii, inclusiv Salmonella și Escherichia coli (E. coli). Usturoiul a fost chiar luat în considerare pentru utilizare împotriva tuberculozei multi-rezistente la medicamente. Acest antibiotic natural este un tratament eficient pentru candidoză, colită, infecții ale tractului urinar, bronșită și pneumonie. De asemenea, poți aplica concentrat de usturoi direct pe rană datorită proprietăților antiseptice. Dacă iei medicamente pentru subțierea sângelui, întreabă medicul înainte de a utiliza usturoiul ca antibiotic deoarece dozele mari pot amplifica efectele acestor medicamente.

Ceapa face parte din aceeași familie cu usturoiul și nu este de mirare că este un antibiotic natural, un antioxidant care luptă împotriva inflamației și a bolilor. Consumul de ceapă ajută la reducerea mucusului și a infecțiilor respiratorii. Studiile arată că nutrienții din ceapa fiartă sunt absorbiți mai bine în organism, așa că te poți bucura de un ceai de ceapă pentru a accelera procesul de vindecare atunci când nu te simți  bine.

Oregano este unul dintre antibioticele naturale cel mai frecvent recomandate de experții în sănătate. Acesta are un puternic efect antioxidant și combate o gamă foarte largă de bacterii dăunătoare și poate fi, de asemenea, eficient împotriva infecțiilor fungice. În plus, este grozav pentru răceli, deoarece combate inflamațiile din gât și piept. Poți folosi oregano ca și condiment pentru mâncare sau poți cumpăra ulei de oregano, care conține carvacrol, o substanță care ajută la vindecarea ulcerului gastric și la reducerea inflamației. Pentru a trata infecțiile fungice de pe piele, adăugă o picătură de ulei esențial de oregano per linguriță de ulei de măsline sau de nucă de cocos, apoi aplică amestecul pe zona afectată. Foarte important este să nu utilizezi uleiul de oregano nediluat.

Mierea este unul dintre cele mai vechi antibiotice cunoscute, datând din cele mai vechi timpuri. Egiptenii foloseau frecvent mierea ca antibiotic natural și ca protector al pielii. Are proprietăți antioxidante și vindecătoare, dar și antimicrobiene. Astfel, este benefică pentru vindecarea organismului atât pe plan intern, cât și local. Aceasta conține trei componente puternice pentru vindecarea rănilor: zahăr, peroxid de hidrogen și propolis. Iată cum funcționează: propolisul ucide bacteriile, peroxidul de hidrogen dezinfectează și zahărul absoarbe orice umiditate, astfel încât bacteriile nu pot supraviețui. Mierea crudă este, de asemenea, o sursă naturală de quercetină, care s-a demonstrat în studii că întărește sistemul imunitar, reduce inflamația și stabilizează membranele celulare care eliberează histamina și declanșează simptome alergice. Un studiu din 2011 a raportat că cel mai cunoscut tip de miere inhibă aproximativ 60 de tipuri de bacterii. De asemenea, sugerează că mierea tratează cu succes rănile infectate cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA). Pentru cele mai bune rezultate, consumă miere de Manuka sau miere crudă. De asemenea, nu da niciodată miere unui copil mai mic de un an.

Oțetul de mere are proprietăți antibiotice și antiseptice, poate ajuta la gestionarea greutății și la scăderea colesterolului și a riscului de cancer. Poate fi folosit și ca astringent fără substanțe chimice dacă trebuie să dezinfectezi local o rană.

Turmericul este un condiment care conține un compus numit curcumină, care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Studiile au arătat că un consum de alimente bogate în acest compus este foarte eficient pentru combaterea infecțiilor bacteriene și fungice și poate ajuta și în problemele digestive. Îl poți mânca în diverse preparate sau îl poți amesteca cu miere și să îl aplici local pe orice rană.

Echinacea desi nu este foarte cunoscută, este totuși utilă în lupta împotriva bacteriilor și previne răcelile. Un studiu publicat în Journal of Biomedicine and Biotechnology raportează că extractul de Echinacea purpurea poate ucide multe tipuri diferite de bacterii, inclusiv Streptococcus pyogenes (S. pyogenes), responsabil pentru faringita streptococică.

Uleiul de cocos extravirgin susține sistemul imunitar deoarece conține acid lauric, acid capric și acid caprilic, cunoscuți pentru proprietățile antibiotice, antimicrobiene, antifungice, antibacteriene și antivirale. Organismul transformă acidul lauric conținut de uleiul de cocos în laurină, o substanță care luptă contra virusurilor și bacteriilor și stimulează detoxifierea organismului. Acesta poate fi consumat în diverse preparate având efecte interne sau poate fi aplicat local pentru a vindeca tăieturile minore și iritațiile pielii.

Uleiul esential de cimbru s-a dovedit a fi deosebit de util împotriva bacteriilor rezistente la antibioticele convenționale. Important de știut este faptul că acesta este doar pentru uz extern. Înainte de a aplica pe zona afectată, trebuie diluat în părți egale cu ulei de nucă de cocos sau de măsline deoarece aplicarea lui nediluat pe piele poate provoca inflamații și iritații. De asemenea, persoanele cu hipertensiune arterială sau probleme de hipertiroidă nu ar trebui să folosească ulei esențial de cimbru.

Ghimbirul este un antibiotic natural incredibil, de la tratarea răcelii și a gripei până la combaterea greței și vărsăturilor. Acesta a fost folosit intens datorită vitaminelor și mineralelor conținute de rădăcina plantei, care se folosește fie proaspătă, fie uscată și măcinată. Conține carbohidrați, proteine, săruri minerale, aminoacizi, magneziu, potasiu, vitaminele C, B1, B2 și B3, calciu, fier, mangan, fosfor și ulei esențial.

Cuișoarele au fost folosite în mod tradițional foarte mult pentru problemele dentare. Cu toate acestea,sunt de asemenea, cunoscute pentru combaterea eficientă a bacteriilor precum S. aureus și E.coli.

Scorțisoara ameliorează simptome asociate răcelii datorită vitaminelor și antioxidanților conținuți, fiind un ingredient folosit în mod tradițional în tratarea virozelor, având efect antiinflamator. De asemenea, datorită efectului său antiinflamator, antimicrobian și antifungic, scorțișoara reușește să susțină organismul, conținând un compus activ, destul de răspândit în natură, numit cinamaldehidă. Este demonstrat prin intermediul unor studii că poate preveni apariția bacteriilor precum Salmonella sau Listeria, ambele afectând sistemul digestiv în urma ingerării de alimente contaminate.

Bacteriile rezistente la antibioticele aflate pe piață constituie o amenințare în creștere, iar cheia dezvoltării unor medicamente noi și eficiente poate sta în tratamente pe bază de ”antibiotice naturale”. Cercetările asupra acestor tratamente sunt în creștere și un număr tot mai mare de substanțe sunt testate. Antibioticele naturale folosite în mod tradițional de secole pot contribui la medicamentele care salvează vieți în curând.

Înainte de a te aproviziona cu alimentele prezentate mai sus, reține că acestea nu sunt menite să înlocuiască medicamentele, ci mai degrabă sunt alimente care conțin compuși importanți care pot susține sistemul imunitar și restabili echilibrul bacteriilor din organism. Împreună cu o dietă echilibrată dar și practicând exerciții fizice regulat, poți obține o viață mult mai sănătoasă.