Postul Pastelui a fost un prilej de detoxifiere fizica si psihica, insa dupa mesele imbelsugate de sarbatoare, cu totii ne dorim o curatare a organismului.

Pe parcursul sezonului rece, cand nu putem beneficia de alimente crude proaspete, in organism se acumuleaza foarte multe toxine, deci nu poate fi un prilej mai bun pentru detoxifiere decat primavara.

Mai mult decat atat, primavara este anotimpul renasterii, care ne ofera legume si fructe pline de vitamine, enzime si minerale si nu ne ramane decat sa beneficiem de "forta" lor. 

Conceptul de detoxifiere este o practica veche de-a lungul culturilor si traditiilor. Organismul stocheaza toxine si substante straine in depozitele noastre de grasimi. 

Acumularea de toxine in organism afecteaza capacitatea noastra de a absorbi substantele nutritive din alimente, care la randul lor afecteaza negativ organele vitale. 

Cum ajutam organismul sa se curete?

- hidratarea este esentiala, deoarece apa accelereaza digestia, contribuie la integrarea nutrientilor, dar si la eliminarea reziduurilor toxice

- pentru detoxifierea ficatului putem consuma foarte multe cruditati cu frunze verzi, precum si usturoi, ceapa, broccoli, conopida, varza (alimente bogate in sulf)

- eliminarea toxinelor din rinichi se poate face prin reducerea considerabila a sarii, acest lucru insemnand scoaterea din alimentatie a produselor animale, a prajelilor si a tuturor produselor semipreparate. Putem beneficia si de ceaiurile din plante pentru curatarea rinichilor.

- curatarea colonului este una dintre cele mai importante, deoarece la nivelul colonului se acumuleaza cele mai multe reziduuri si toxine. Pe langa hidratarea corecta si o alimentatie bogata in fibre, ne putem ajuta si de probiotice si plante medicinale.

- cat mai putin stres (se cunoaste deja ca este "inamicul nevazut", care ne influenteaza intr-o mare masura) si cat mai multa miscare, bucurandu-ne de ceea ce ne ofera natura

- suplimente si remedii naturiste, care vin sa completeze toate cele de mai sus.

Beneficiile unei detoxifieri de primavara:

- metabolism mai rapid si digestie mai usoara

- sistem imunitar mai puternic

- stare de spirit mai buna si cresterea nivelului de energie

- imbunatatirea aspectului pielii.


Indiferent de perioada anului, este important sa ne preocupam de sanatatea noastra, sa facem alegerile potrivite in alimentatie (si nu numai), pentru a avea o minte sanatoasa intr-un corp sanatos.