Jackfruit este considerat cel mai mare fruct din lume, cu o greutate ce variaza intre 5 si 45 de kilograme si contine sute de seminte bogate in proteine, potasiu, calciu si fier.

Cand este consumat crud, gustul sau este o combinatie intre ananas si para, iar gatit are textura asemanatoare cu cea a fripturii de porc, deci poate inlocui cu succes carnea.

Jackfruit-ul intareste sistemul imunitar, ajuta tranzitul intestinal, previne constipatia, protejeaza mucoasa colonului, scade si regleaza tensiunea arteriala, mentine sanatatea oaselor, mentine si protejeaza functionarea sistemului nervos. 

El contine vitamine (A, B1, B2, B3, C, E), minerale (calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, seleniu s.a), saponine, izoflavone, lignani, fructoza si zaharoza.

Iata deci atatea motive pentru a-l introduce cat mai des in alimentatia noastra.

Pentru a se pastra o perioada cat mai indelungata fara sa se strice, acesta se poate conserva sau usca.

Mai jos gasiti o reteta delicioasa cu acest fruct miraculos, pe care a impartasit-o cu noi Simona  de la @simo.eats :)

Pulled jackfruits tacos

Ingrediente

- 4 lipii pentru tacos

- 1 conserva de jackfruit ( jackfruit conserva )

- 1 lgt usturoi granulat 

- 1/2 lgt chili 

- 1/2 lgt sare (sare roz fina Himalaya sau sare neagra Himalaya)

- 1 lgt boia afumata

- 1 lingura zahar brun (zahar brut sau zahar brun BIO)

- 1 lgt condimente pentru gratar 

- 1 lingura ulei de masline 

- 150g sos barbecue.

Preparare

Stergem bine bucatile de jackfruit de apa. Taiem capetele mai tari. Rupem cu mainile sau cu o furculita “carnea” ramasa. Punem toate condimentele peste jackfruit si amestecam bine. 

Punem uleiul de masline la incins, adaugam jackfruit-ul si lasam sa se gateasca (amestecand constant) pentru aprox. 5 min. Luam de pe foc si punem sosul barbecue. Amestecam.

Incalzim lipiile pentru tacos (eu am avut unele mai maricele si le-am taiat micute), punem amestecul de jackfruit, ardei rosu, ceapa rosie si salata. 

Puteti jongla dupa preferinte privind legumele pe care vreti sa le adaugati.

Reteta este inspirată de la @foodwithfeeling.


Multumim, Simona!