Lintea este cea mai veche leguminoasă cultivată din lume. La fel ca fasolea sau năutul, lintea este un aliment bogat în fibre și proteine, iar datorită dimensiunii, lintea se gătește mult mai repede decât fasolea uscată și nu trebuie să fie hidratată înainte de a fi gătită.  Lintea este o alternativă foarte versatilă, accesibilă și delicioasă pentru carne. Se poate servi simplă, se adaugă în salată, se amestecă cu sosul de paste preferat sau se adaugă la supe, chilis și tocănițe.

 Lintea este plină de fibre solubile și insolubile. Alimentele bogate în fibre solubile pot ajuta la stabilizarea zahărului din sânge și pot ajuta la reducerea colesterolului din sânge. Acest lucru, la rândul său, reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Alimentele bogate în fibre insolubile sunt bune pentru digestie și ajută la prevenirea constipației și a altor probleme digestive.

 Proteinele reprezintă 26% din caloriile din linte. Lintea oferă o sursă de energie constantă, cu ardere lentă, datorită amestecului de fibre și carbohidrați complecși.

 Lintea este bogată în vitamine și minerale. Magneziul din linte ajută organismul să transporte oxigenul și substanțele nutritive mai eficient prin îmbunătățirea fluxului sanguin. Iar fierul ajută la deplasarea oxigenului în tot organismul.

 Amestecul de fibre, acid folic și potasiu din linte reprezintă o alegere sănătoasă pentru inimă.

Există mai multe tipuri de linte, dar cele mai întâlnite sunt: maro, verde, roșie, galbenă și neagră.

Linte maro

Lintea maro este cea mai comună dintre tipurile de lentile. Puțin mai mică decât lintea verde, lintea maro are o aromă ușoară, pământoasă și variază în culori de la kaki, maro până la maro închis. Este plină de fibre, calciu, fier, proteine și multe alte minerale. De asemenea, are un conținut scăzut de grăsimi și sodiu.

Timp de gătire: aproximativ 20-35 de minute

Utilizări: este ideal de folosit în salate, burgeri vegetali, chiftele vegetariene, tocănițe sau ca garnitură de sine stătătoare.

Linte verde

Cu o aromă robustă și oarecum piperată, lintea verde este foarte asemănătoare cu lintea maro ca gust, textură și timp de gătire. Ele pot varia în culoare de la verde deschis, pal, până la pătate cu note de albastru și negru și își păstrează forma după fierbere. Lintea verde este un înlocuitor grozav (și mai puțin costisitor) pentru celebra linte franțuzească Puy. Lintea verde este bogată în antioxidanți, fier și magneziu. Are o aromă ușoară de nucă și își păstrează bine forma, deci este ideală pentru salate sau garnituri. Durata de fierbere este mai mare și este recomandat să fie hidratată înainte.

Timp de gătire: aproximativ 20-30 de minute

Utilizări: ideal de folosit în salate sau ca garnitură de sine stătătoare.

Linte roșie

Lintea roșie, cunoscută și sub denumirea de linte egipteană, are un gust dulce, plăcut. Se găsește decorticată, de regulă jumătăți, este cea mai rapidă de gătit și nu necesită hidratare în prealabil. Deoarece își pierde forma când este gătită, având o textură mai moale, este cel mai des folosită la supa cremă de linte.

Timp de gătire: aproximativ 10-15 minute

Utilizări: ideal de folosit în supă, tocănițe și mâncăruri cu curry.

Linte galbenă

Deși lintea galbenă arată asemănător cu mazărea galbenă decorticată, nu este în niciun caz la fel, acestea sunt soiuri diferite de leguminoase. Dintre toate soiurile de linte, lintea galbenă are cea mai neutră aromă și este mai bogată în fier decât lintea roșie.

Timp de gătire: aproximativ 15-20 minute

Utilizări: ideal de folosit în supă, tocănițe și mâncăruri cu curry.

Linte neagră

Lintea neagră sau lintea beluga este considerată ca fiind cea mai hrănitoare și bogată în antocianine, antioxidanți care ajută la prevenirea cancerului și a inflamației. Ca și lintea verde, lintea neagră își păstrează forma după gătire. Acest lucru face ca lintea neagră să fie potrivită pentru salate. Vine cu o aromă puternică, pământească.

Timp de gătire: aproximativ 25-40 de minute

Utilizări: este ideal de folosit în salate, burgeri vegetali, chiftele vegetariene, tocănițe sau ca garnitură de sine stătătoare.