Știați că fisticul aparține familiei de caju?

Fisticul este una dintre cele mai vechi și mai sănătoase nuci cunoscute de om. Se crede că oamenii consumă fistic încă din anul 7000 î.Hr. Acesta crește pe un copac mic care este cultivat în Asia Centrală și Orientul Mijlociu. Fisticul reprezintă, de fapt, semințele arborelui de fistic. Sunt de obicei verzi și ușor dulci. Se numesc nuci, dar din punct de vedere botanic sunt semințe.  Sâmburii pot avea culori diferite, variind de la galben la nuanțe de verde. 

Fisticul este o nucă versatilă și poate fi consumat în mai multe moduri. Acesta este motivul pentru care fisticul este consumat pe scară largă. 

Fisticul oferă carbohidrați, proteine, vitamine și minerale care sunt toate la fel de benefice pentru corpul uman. Acestea oferă beneficii de zi cu zi, cum ar fi îmbunătățirea digestiei și protejarea ochiului de apariția simptomelor timpurii ale îmbătrânirii. De asemenea, este una dintre puținele nuci care au un impact direct asupra sănătății sexuale și îmbunătățesc funcția erectilă la bărbați.

Fisticul are și alte beneficii pentru sănătate care ne protejează de afecțiuni și boli specifice. Consumul de fistic influențează direct colesterolul și greutatea, precum și diabetul. Includerea fisticului ca parte a unei diete bine echilibrate poate reduce riscul de boli de inima. În plus, fisticul contribuie și la aportul zilnic necesar de potasiu, magneziu, fier, zinc, acid folic, calciu, vitamina A, vitamina C, vitamina E și niacină.

Conținutul de grăsimi din fistic este, de asemenea, cel mai scăzut în comparație cu celelalte nuci. De asemenea, nucile de fistic sunt o sursă bună de acizi grași mono-nesaturați, cum ar fi acidul oleic și antioxidanți. Luarea lor în mod regulat ajută la scăderea lipoproteinei cu densitate scăzută (LDL-colesterol), care este cunoscut sub numele de colesterol rău și la creșterea cantității de lipoproteine cu densitate mare (colesterol HDL), cunoscută în mod obișnuit ca colesterol bun.

Una dintre cele mai simple moduri de a savura fisticul este ca o gustare, dar îl puteți folosi și altfel:

- miez de fistic tocat peste iaurt sau fulgi de ovăz

- în loc de crutoane ca topping crocant pentru salate

- la prepararea înghețatei și a produselor de patiserie

- se poate folosi și la mâncăruri sărate, nu doar la cele dulci, spre exemplu mărunțit poate fi folosit ca o crustă pentru pește 

Mai jos regăsiți doar 3 motive pentru care ar trebui să consumați fistic în mod regulat:

  1. conține nutrienți precum vitamina B6, care promovează fluxul sanguin, ajutând la transportul oxigenului prin fluxul sanguin către celule. Vitamina B6 promovează, de asemenea, sănătatea sistemului imunitar și nervos.
  2. are compuși pe bază de plante care acționează ca antioxidanți, inclusiv vitamina E, polifenoli și carotenoizii luteină și zeaxantina. Doi dintre acești antioxidanți, care nu se găsesc în alte nuci, au fost legați de o scădere a riscului de a dezvolta degenerescență maculară.
  3. susține nivelurile sănătoase de colesterol. Fisticul are 13 grame de grăsime per porție, dintre care majoritatea (11,5 grame) provin din grăsimi mononesaturate și polinesaturate sănătoase pentru inimă. Studiile au arătat că adăugarea fisticului la o dietă sănătoasă poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) oxidat. Acest lucru se datorează nivelului ridicat de grăsimi mononesaturate al nucilor, care s-a dovedit că reduce nivelul de colesterol LDL.

În concluzie, fisticul este un aliment foarte hrănitor care oferă mai multe beneficii pentru sănătate, în special pentru inimă, intestin și talie.

Consumul regulat de fistic poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și a bunăstării.


Surse:

https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-pistachios

https://americanpistachios.org/nutrition-and-health/mens-health

https://health.clevelandclinic.org/3-reasons-why-pistachios-can-boost-your-health/

https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-pistachio-and-its-side-effects