Curmalele Medjool sunt cele mai mari dintre soiurile de curmale și deși sunt considerate de mulți drept fructe uscate sunt, de fapt, fructe proaspete, deoarece nu se extrage apă din fructele Medjool.  Acestea sunt recoltate din curmal, curățate, sortate și ambalate imediat.

Curmalele Medjool au un gust bogat, aproape de caramel și o textură moale și cărnoasă, în timp ce curmalele obișnuite, numite în mod obișnuit Deglet Noor, sunt de obicei mai mici și au o pulpă fermă și o aromă dulce și delicată.

Cultivarea curmalei Medjool este un proces intensiv de muncă. Cultivatorii o numesc o muncă de dragoste. Este nevoie de aproximativ șapte ani pentru ca un copac să înceapă să producă. Odată ce se întâmplă acest lucru, cultivatorii trebuie să urce și să coboare copacii de 12-15 ori pe an pentru a avea grijă de curmale.

Curmalele Medjool sunt considerate extrem de nutritive, deoarece sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți. Sunt dulci în mod natural, bogate în zaharuri naturale și fibre, oferind energie susținută organismului. 

Curmalele Medjool sunt bogate în fibre, majoritatea fiind fibre insolubile. Spre deosebire de fibrele solubile, fibra insolubilă este nedigerabilă. Deoarece organismul nu descompune fibrele insolubile, această fibră ajută la deplasarea alimentelor și a deșeurilor prin sistemul digestiv rapid și mai eficient, ajutând la prevenirea constipației. Atât fibrele solubile, cât și cele insolubile ajută la prelungirea senzației de sațietate după masă, ceea ce poate ajuta și la gestionarea greutății.

Pe lângă faptul că au un nivel ridicat de fibre, curmalele medjool conțin și mulți antioxidanți, cum ar fi acizii fenolici și flavonoidele. Dovezile sugerează că consumul de antioxidanți este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și boli neurodegenerative.

Iată câteva dintre beneficiile curmalelor Medjool pentru sănătate:

  • mențin tensiunea arterială: nivelurile ridicate de potasiu ale curmalei Medjool ajută la reglarea tensiunii arteriale, reducând riscul bolilor cardiovasculare. Potasiul ajută, de asemenea, să stimuleze funcțiile esențiale ale sistemului nervos.
  • asigură controlul zahărului din sânge: curmalele sunt cunoscute că au capacitatea de a ajuta la reglarea zahărului din sânge datorită indicelui glicemic scăzut, fibrelor și antioxidanților.
  • reduc colesterolul: nivelurile crescute de fibre alimentare din curmalele Medjool susțin o digestie bună și ajută la scăderea colesterolului rău (LDL). Curmalele sunt bogate în zahăr sănătos, natural, deci trebuie consumate întotdeauna cu moderație.
  • întăresc sistemul imunitar: pe lângă faptul că sunt o sursă bună de minerale precum magneziu și calciu, curmalele Medjool sunt, de asemenea, bogate în fitonutrienți - acești compuși pe bază de plante pot reduce inflamația și ajută sistemul imunitar.
  • îmbunătățesc aspectul pielii: concentrațiile mari de vitamina C și D conținute de către curmalele Medjool îmbunătățesc elasticitatea pielii și îi conferă luminozitate
  • ajută metabolismul: curmalele nu numai că ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce reduce riscul de diabet, dar numeroasele sale vitamine, cum ar fi acidul folic, ajută și la transformarea alimentelor în energie.
  • mențin sănătatea oaselor: curmalele Medjool au, de asemenea, niveluri remarcabile de magneziu, cupru și calciu care ajută la menținerea densității minerale a oaselor și îmbunătățește sănătatea generală a oaselor.

Curmalele Medjool pot fi păstrate în cămară, dar se vor usca puțin mai repede. Pentru o depozitare îndelungată, cel mai bine este să le păstrați în frigider sau congelator, unde vor rămâne proaspete și delicioase luni de zile.