Alunele de pădure sunt bogate în fibre alimentare, excepțional de bogate în acid folic și o sursă excelentă de vitamina E. În plus, conțin și multe alte vitamine din complexul B, cum ar fi riboflavina, niacina, tiamina, acidul pantotenic și piridoxina. Sunt, de asemenea, o sursă bogată de minerale precum mangan, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, zinc și seleniu. Cuprul și manganul sunt cofactori esențiali pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza. Fierul ajută la prevenirea anemiei microcitare. Magneziul și fosforul sunt componente vitale ale metabolismului osos.

Alunele sunt foarte bogate în energie și sunt încărcate cu mulți nutrienți benefici pentru sănătate, care sunt esențiali pentru o sănătate optimă. 100 g de nuci conțin 628 de calorii.

Nucile sunt bogate în acizi grași mono-nesaturați, cum ar fi oleic, precum și acidul gras esențial, acidul linoleic, care ajută la scăderea LDL (colesterolului rău) și la creșterea nivelului de HDL (colesterol bun) din sânge. Studiile de cercetare sugerează că dieta mediteraneană bogată în acizi grași mononesaturați contribuie la prevenirea bolilor coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale prin favorizarea profilului sănătos al lipidelor din sânge.

Fun facts:

- Turcia este cel mai mare producător de alune din lume, cu aproximativ 75% din producția mondială

- alunele sunt produse în cantități comerciale în Turcia, Azerbaidjan, Italia, Grecia, Cipru, Georgia, Serbia, în sudul regiunii spaniole Catalonia, în comitatul Kent din Marea Britanie și în statele americane Oregon și Washington

- aluna a devenit nuca oficială de stat din Oregon în 1989

- alunii pot produce până la vârsta de peste 80 de ani

- alunul este unic prin faptul că înflorește și polenizează în mijlocul iernii. Vântul transportă polenul de la amenti galbeni la o floare roșie minusculă, unde rămâne latentă până în iunie, când nuca începe să se formeze

- în Roma antică era obișnuit să se ofere o plantă de alun, Corylus avellana, cu credința că aducea fericire. Tradiția franceză, pe de altă parte, această plantă simbolizează fertilitatea

- în țările germanice, alunele sunt utilizate pe scară largă sub formă de făină pentru prepararea torturilor. Cel mai faimos dintre acestea este Linzer Torte, un tort de patiserie cu umplutură de dulceață de coacăze roșii.

Regăsiți mai jos o rețetă delicioasă cu alune de pădure

Ciocolată vegană cu alune de pădure

Ingrediente pentru 6 portii:

• 120g masă de cacao

• 50g unt de cacao

• 80g zahăr praf de cocos

• 25g lapte praf de cocos

• 1 praf de sare

• 1 mână de alune de pădure coapte, tocate

*Bonus: poți pune orice mix de nuci sau fructe deshidratate îți plac

Mod de preparare:

Se pun la bain-marie masa și untul de cacao (în bucăți egale, cu cât mai mici cu atât mai bine), iar după ce acestea s-au topit se adaugă și restul ingredientelor cernute și amestecate: zahărul, laptele praf și sarea.

Apoi se toarnă în forme sau pe o hârtie de copt și se poate presăra sau adăuga în compoziție ce vă place: nuci, stafide, fructe deshidratate ș.a.

Enjoy it! 

Mulțumim mult, Raluca