Quinoa (care se pronunta chinoa) este o cereala originara din America de Sud, intalnita tot mai des si care contine toti aminoacizii esentiali.

In consecinta, este o proteina completa, dar este mai usor de digerat decat proteina din carne si are un continut infinit mai scazut de grasime decat cele mai multe tipuri de carne.Cu gust delicat si valori nutritionale deosebite, contine cei 8 aminoacizi esentiali si este o sursa de Ca, K, Zn, Fe, Mg si vitamine din complexul B.

Considerat aliment de baza in civilizatia incasa, astazi se cunosc peste 1800 de varietati de quinoa.

Desi face parte din familia cerealelor, este de fapt o pseudo cereala intrucat se situeaza la interferenta dintre cereale si ierburi.

Denumita si “cereala care bate carnea” datorita nivelului proteic care il depaseste pe cel al multor tipuri de carne, aceasta proteina vegetala are exceptionalul merit ca nu produce colesterol sau rigidizarea arterelor.


Ingrediente:

- 80 g quinoa albă crudă (după fierbere își va tripla volumul)

- o lingura seminte in macinate + 3 linguri de apa blenduite pana obtinem o crema (sau alt echivalent vegan pentru un ou)

- 1/2 ardei rosu sau verde

- 1 morcov mic

- 1/3 dovlecel mic

- 1 ceapă/usturoi verde

- 1 legătură pătrunjel proaspăt

- sare, piper, alte condimente, dupa preferinte.


Mod de preparare:

- quinoa se pune la hidratat cu cateva ore înainte de a o fierbe. Prin acest procedeu se va elimina saponina, substanța care îi dă un gust amărui

- se spală bine quinoa și se pune la fiert într-o oală cu apă (raportul de quinoa-apa este de 1:3), fără capac, pentru 15 minute. Când e gata, a absorbit toată apa și boabele devin ușor transparente, se oprește focul și se lasa încă 15 minute acoperită.

- se pornește cuptorul la 180 de grade coacere sus-jos

- se spală și se curătă legumele  și se taie totul mărunt cu un cuțit sau pe răzătoare

- se amestecă legumele, verdeața, quinoa și inlocuitorul de ou până se obtine o compoziție omogenă

- formele de brioșe se umplu doar 2/3

- se coc la 180 de grade aproximativ 15-20 de minute sau pana cand prind o crusta aurie.


Pofta buna!